Yol Planı Serisi Bölüm 1 | Front-End Developer

Front-End Developer


Yol planı serimizin birinci bölümüyle karşınızdayım. Bu seride yazılım alanlarına göre gereksinimleri, başlangıç ve bitiş noktalarını detaylıca inceleyeceğiz. 

İlk yol haritamız Front-End Developer (Ön Yüz Geliştirici) alanında uzmanlaşmak isteyenler için. Lafı uzatmadan yol haritamıza başlayalım.




Temel Düzey

HTML 5

HTML

İlk bilinmesi gereken HTML'dir. Web siteleri oluşturmada en temel yapı taşıdır. HTML olmadan web yazılımı üretmek imkansızdır. Yaklaşık 2 haftalık bir dönemde kolaylıkla öğrenilebilir. Mantığının kavranması ve örnekler yapılması kesinlikle önemlidir. Unutmayın temeli sağlam olmayan bir bina dayanıklı olmaz. Son sürümü HTML5'tir.

CSS 3

CSS

Web sitelerine stil katmak için gereklidir. Sade ya da baş döndürücü tasarımlar css olmadan oluşturulamaz. Temel düzeyde olmasına rağmen bilinmesi gereken en önemli bilgilerdendir. Yaklaşık 1-1,5 ay gibi bir sürede öğrenilebilir. Son çıkan sürümü CSS3'tür.

Javascript

Javascript

Web sitelerinde genellikle animasyon için kullanılsa da, web sitelerine dinamiklik ve interaktiflik kazandırmak asıl amacıdır. Animasyondan hesaplamaya birçok alanda kullanılır. Javascript'i öğrenmek için yaklaşık 1,5-2 ay arası bir çaba yeterli olacaktır. Aynı zamanda ReactJS, AngularJS, Ember gibi frameworklerini de öğrenmelisiniz. Hepsi yaklaşık olarak 6-8 aylık bir süreç olacaktır.

Web Performance Optimization WPO

Web Performans Optimizasyonu (WPO)

Yavaş yüklenen web siteleri kullanıcılar açısından siteye olumsuz gözle bakılmasına sebebiyet verir. Hatta sitenizi arama motorlarında daha alt sıralara iter. Bunun için web performans optimizasyonu öğrenmek zorundayız.

Search Engine Optimization SEO

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Bir başka temel bilgi ise arama motoru optimizasyonudur. SEO, sitenizi arama motorlarında ön plana çıkarmak için size yardımcı olacaktır. Seo bilgisi ile sitenizi SEO'ya hazır bir hale getirebilirsiniz.

İLERİ DÜZEY

Jquery

JQUERY

Bir Javascript kütüphanesi olmasına rağmen ileri seviye bilgiler arasındadır. Jquery, uzun uzun yazılacak Javascript kodlarını daha kısa bir şekilde yazılmasını sağlar. Bu sebeple ileri düzey bir bilgidir. Jquery, Javascript gibi 1,5-2 ay gibi kısa bir zamanda öğrenilebilir.

Responsive Desing Tasarım

Duyarlı Tasarım (Responsive)

Duyarlı tasarım, her ekran boyutuna uygun bir şekilde büyüyüp küçülen tasarımlardır. Bunun için Bootstrap benzeri frameworkleri de kullanabilirsiniz. Ancak responsive şekilde css kullanımını öğrenmeniz sizi tercihler arasına taşıyacaktır.

UI/UX

Kullanıcı Ara Yüzü (UI)/Kullanıcı Deneyimi (UX)

Kullanıcı ara yüzü ve Kullanıcı deneyimi olarak iki farklı kavram var. Kullanıcı ara yüzü daha çok tasarım aşamasında ortaya çıkan, kullanıcın etkileşime geçtiği kısımdır. Kullanıcı deneyimi ise test aşamasında ortaya çıkan, kullanıcının ara yüz ile ilgili nasıl bir deneyim yaşatacağını gösteren kısımdır. Uzun lafın kısası iki bilgiye de sahip olmak sizi ileri düzey bilgiye sahip kişiler arasına taşıyacaktır.

Takım Çalışması

Takım Çalışması Becerisi

Artık bilgi seviyemizi arttırdığımıza göre şimdi takım çalışması zamanı. Takım çalışmasına yatkın olamasanız da, yazılımda takım çalışması çok önemlidir. Bu sebeple takım çalışması hakkında bilgi sahibi ve tecrübe sahibi olmanız gerekir. Bir yerde çalışma imkanınız olmasa da bir grup arkadaşınızla takım çalışması yapabilirsiniz.

Sonuç olarak yaklaşık 1 yıl gibi bir sürede temelden ileri düzey bir geliştirici olabilirsiniz. Önemli olan çalışmak ve yeni kodlar öğrenmektir unutmayalım.

Yorum Gönder

0 Yorumlar