Yazılımcılara Tavsiyeler

Programcılar İçin Tavsiyeler

Bu yazımızda dilimizin döndüğünde yazılımcılara tavsiye vereceğiz. Vakit kaybetmeden tavsiyelere geçelim.

Alanınızı Belirleyin

Yazılımcılara verilecek ilk tavsiye alanını seçmesidir. Web, masaüstü ve mobil olarak genelleme yapabilsek de, bu kategoriye girebilecek birçok alan bulunmaktadır. Yol haritanızın olması, sizi çıkmaza düşmekten kurtarır. Alan seçimi için aşağıdaki alanlardan yararlanabilirsiniz.

  • Web Tasarım ve Geliştirme
    • Front-end
    • Back-end
    • Full-stack
  • Oyun Geliştirme
  • Gömülü Sistemler
  • Masaüstü Uygulama Geliştirme
  • Mobil Uygulama Geliştirme
  • Siber Güvenlik
  • Veri Bilimi, Yapay Zeka, Makine Öğrenmesi


Gereksinimleri Belirleyin

Alanınızı belirledikten sonra alanınızdaki, temel, orta seviye ve ileri seviye gereksinimleri belirleyin. Örneğin alanınızı front-end seçtiyseniz html, css, javascript gibi temel seviye gereksinimleri vardır. Temel seviye gereksinimleri bilmeniz size daha sonraki adımlarda kolaylık sağlayacaktır. Bu gereksinimleri bir liste yaparak elinizin altında tutmakta fayda var.


Yol Planınızı Belirleyin

Temel, orta ve ileri seviye gereksinimleri belirledikten sonra temelden başlayarak ilerleyeceğiniz yol planını belirleyin. Front-end alanında html-> css-> javascript gibi bir yol izleyebilirsiniz. Yol planınızı yazılı olarak kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir yerde taşıyın ve bitirdiğiniz gereksinimlerin üzerini çizin


Bölümlendirin

Gereksinimleri tek bir günde öğrenmek mümkün olmayabilir ya da boş zamanınız yeteri kadar olmayabilir. Bu sebeple öğrendiğiniz gereksinimi günlere bölerek öğrenin. Aylık çalışma planları yaparak bu plana uymaya çalışın. Saat sınırı koymaktansa bölüm sınırı koyarak öğrenim hızınızı arttırabilirsiniz.


Tekrar Edin

Öğrendiklerinizi tekrar etmek, yeni şeyler öğrenmek kadar önemlidir. Bu yüzden öğrendiklerinizi tekrar etmek için vakit ayırın. Eminim ki unuttuğunuz yerler olacaktır. Tekrar ederek unuttuğunuz yerleri yeniden hatırlayarak kodlama performansınızı arttırabilirsiniz.


Uygulama Yapın

Öğrendiğiniz şeylerle ilgili uygulama yapın. Bunu daha ileri taşıyarak, ilk öğrendiğinizden son öğrendiğinize kapsamlı bir proje hazırlayabilirsiniz. Akılda kalıcılığının artığını gözlerinizle göreceksiniz.


Açıklama Satırı Kullanın

Açıklama satırı kullanmak kodun anlaşılmasını kolaylaştırır. Yeni öğrendiğiniz bir konuda sıcağı sıcağına açıklama satırı eklemek tekrar ederken hangi kod bloğunun ne için kullanıldığını anlamınızı kolaylaştırır. Hatta aylarca öğrendiğinizi tekrar etmeseniz bile projeyi açtığınızda anlamakta zorluk yaşamayacaksınız.


Değişken ve Fonksiyon İsimlendirmelerine Dikkat

Değişken ve fonksiyon isimlendirmeleri doğru olmalıdır. "BirinciDegisken" ya da "BirFonksiyon" doğru isimlendirmeler değildir. Bunlar yerine "KullaniciId" ya da "OturumAcma" gibi açıklayıcı isimlendirmeler kullanın.


Geliştirmeleri Takip Edin

Bir yazılımcı için gelişmeleri takip etmek ve güncel kalmak kritik derecede önemlidir. Bu yüzden alanınızdaki gelişmeleri takip altına alın ve düzenli aralıklarla kontrol edin. Yeni bir gelişme tüm sistemi değiştirebilmektedir unutmayın.


Kopyala Yapıştır Yapmayın

Kopyala yapıştır yerine, kodu elinizle yazın. Farklı kod bloklarını elle yazmak size yeni ufuklar kazandıracaktır.


Topluluklara Katılın

Sizinle aynı alan ile ilgilenen topluluklara katılın. Çözemediğiniz sorunları bu topluluklara sorarak tatmin edici cevaplar alabilirsiniz.


Yardım İstemekten Çekinmeyin

Yardım istemek kötü bir şey değildir. Hem sizin sorununuzu çözmenize yardım eder hem de karşınızdaki insanın anlatım gücünü arttırır. Kesinlikle soru sorun ve yardım isteyin.


Pes Etmeyin

Bir sorunu çözemediğinizde ya da çok zorlandığınızda pes etmeyin. Hiçbir şeyi yapmak kolay değildir. Bu yüzden başladıysanız bu zor diyerek pes edip bırakmayın. Kesinlikle sonuna kadar gidin.


Programlamanın Temellerini Öğrenin

Bir evin temeli olmadan üzerine ev dikilemez. Bu yüzden programlamanın temellerini öğrenin.


Veri Tabanı ve SQL Öğrenin

Her alanda lazım olan bir bilgidir. SQL dili veri tabanları için önemlidir. Bu yüzden veri tabanı ve SQL bilginizi geliştirin ya da sıfırdan öğrenin.


Linux ve UNIX Öğrenin

Çoğu zaman programcılar Windows ile çalışmamaktadır. Bu yüzden Linux ve UNIX öğrenmeniz çok önemlidir. Belki de farkınızı burada gösterirsiniz.


Temel Ağ Bilgilerini Öğrenin

İnternet hayatımızın bir parçası olduğuna göre ağ temellerini de bilmek önemlidir. Bu yüzden bu alana el atmaktan çekinmeyin.


Yakın zaman da en iyi Linux sürümlerini inceleyeceğiz. Takipte Kalın!

Yorum Gönder

0 Yorumlar